Dansens Historie

 

 

Børnedans
Der er en stor tradition med børnedans i Danmark. Af de gamle danse kender de fleste finger polka og skomagerpolka, hvor man gamle dag dansede polka trin rundt, og med et lille hop. Når man danser polka trin i dag, danses de frem og tilbage, når man så bliver lidt dygtigere lære børnene at danse polka i firkant.

Det vigtigste i børnedans er, at det er nogle små sjove danse, hvor man lære grund tingene i dans. Så skal det jo være lidt sjovt, og det er også dejligt, når de kan synge med på de forskellige sange vi bruger, både gamle som nye.

Standard og Latin
Lige meget hvilken form for dans man danser, kan man aldrig komme til at danse den perfekt. Der er altid noget man kan gøre bedre, og det at dansen hele tiden uvikler sig, gør at der er hele tiden er noget nyt man kan lære.

De 5 standard danse
Den moderne standard dans som vals, onestep, quickstep og foxtrot (slowfox) begyndte efter den 1. Verdens Krig, som var fra 1914 til 1918.
Tangoen var allerede præsenteret i 1913.

Engelsk vals
Er en elegant og romantisk dans, og den danses med lange og dybe sving. Musikken spilles i ¾ dels takt, det vil sige at der er 3 takt slag, så man tæller 1,2,3, og det som også er vigtigt for valsen er at når man danser en drejning så samler man altid fødder på tællingen 3.
Valsen blev danset for første gang til det første verdens mesterskab i 1922.

Wienervals
Som stammer fra Østrig. Den menes at udspringe fra 1600-tallets østrigske og sydtyske folkedanse, ländler og dreher. Valsen er den første dans som blev danset med kropskontakt og med lukket holdning.

Wienervalsen er den hurtigste standard dans. Dette bevirker, at op og ned bevægelsen ikke bliver så udpræget, som den er i den Engelske vals. Wienervals er en meget elegant dans.

Oprindeligt blev den Argentinske tango danset af 2 mænd. Den tango vi kender i dag har sine rødder i den Argentinske tango, og kom til Europa i begyndelsen af 1900-tallet. På det tidspunkt var den ikke velset hverken af kirken eller i de fine kredse, derfor udviklede den sig så der blev mindre kropskontakt, og ikke så sensuel. I dag er der 2 former for tango.

Tangoen 
Handler om forbindelsen mellem 2 mennesker, og om behovet for at omfavne hinanden, om flugten fra virkeligheden bare for et øjeblik.

Slowfox
Er den sværeste standard dans, på grund af damens fodarbejde, hvor hun trækker hælene over gulvet efter sig, og herrens fodarbejde, og den måde man bevæger sig op og ned på, fordi det er så anderledes end i valsen, wienervalsen og quicksteppen.
Den karakteriseres ved store kurver, frem – ad – skridende drejninger og lange bølger. Dansen er Glamourøs og stilfuld.
Slowfoxen har ikke forandret sig siden 1929.

Foxtrot (Slowfox)
Var forgænger for Quicksteppen, men charlestonen fik også stor indflydelse på Quickstep. Quickstep er standardens festfyrværkeri, specielt når den danses på et højt niveau. Grundtrinene og grundfigurerne er ikke hurtige og er ikke svære, det består meget af chassere, og lock steps, men det får man også fornemmelsen af fordi den skal danses let hen over gulvet. I grundtrinene og i grundfigurerne må man ikke hoppe, det er kun når man danser noget af det svære at dette er tilladt.

De 5 latin danse

Samba 
stammer fra Brasilien. Der findes 2 former for samba, karnevalssambaen og par dansen samba.
Par dans sambaen blev udviklet til musikken, for at dansen kunne fremhæve de forskellige rytmer som der er i musikken, og dette gjorde Duque og Gabi. Turnerings sambaen blev udviklet af Walter Laird og Lorraine, og det er den samba som der bliver undervist i og den man ser på turneringsgulvene. Samba er en festlig, glad og flirtende dans.

Cha cha cha 
Er en glad og livlig dans, som stammer fra Cuba. Navnet cha cha cha har man flere historier om hvor stammer fra, en af historierne er at når man danser de 3 cha cha cha trin, så frembringer det cha cha cha lyden. Både i Europa og USA blev cha cha cha den mest populære latin dans i 1950-erne.

Rumba
er en erotisk og lidenskabelige dans, som fortæller en historie om en mands og en kvindes kærlighed til hinanden, og de spændinger der er i mellem dem. I Rumba ligges der mere vægt på kropsbevægelse end på trin. Den oprindelige rumba blev danset i et højt tempo og med overdrevene hoftebevægelser. Havanna var centrum for udviklingen af rumbaen. Den Cubanske rumba danses på 2,3 og 4, men ikke på 1, dvs. at man bevæger fødderne på 2,3 og 4, men de står stille på tællingen 1, der bruger man hoften for at udfylde musikken. Den Cubanske rumba er udbredt over hele verden.

Pasodoble 
Er en Spansk dans, som blev videre udviklet i det sydlige Frankrig. Pasodoble er den eneste latin dans som stammer fra Europa.
Pasodoble er en fortælling om hvordan toreadoren nedlage tyren, så man kan kalde det for en sejrs dans. I dag kan man også finde elementer fra flamingo, og andre Spanske danse i Pasodoble.

Jive
har sine rødder i swing dansen, som Lindy hop og Jitterbuggen. Jiven er blevet en forfinet videreudvikling fra Jitterbuggen, og er blevet til en turneringsdans i 1968. Jive skal danses elegant, livligt og i festligt humør, det er latinens festfyrværkeri.

Lindy hop og Jitterbug

Lindy hop
er forgængeren til alle jumping jives.
Dansen opstod i blandt de sorte Amerikaner i Harlem, og den have elementer fra Charleston, Tap, Boogie woogie, Rock´n´roll, akrobatik og Ballroom jive. I 1935 blev de hvide vilde med swing musikken, og de hvide kaldte Lindy hop for Jitterbug. Jitterbug indeholde ikke elementer fra Tap og Charleston for det dansede hvide ikke.

Jitterbug 
Kom til Europa med soldaterne under 2. Verdenskrig, men efter krigen mistede danserne interessen for Jitterbug og Lindy hop.
Omkring 1950-erne blev swing musikken erstattet af Rhythm og Blues, og senere Rock´n´roll, og langsomt blev dansene opdelt i Rock´n´roll, Ballroom Jive, Boogie Woogie, og Rock´n´roll med akrobatik. Men i begyndelsen af 1980-erne tog danserne i England og Sverige dansene op igen.

 

Klassisk Ballet og Jazz Ballet.

Ballet
Ballettens historie er fuld af store kunstner, som har påvirket udviklingen af den klassiske ballet med deres personlige ideer til hvordan teknikken og bevægelserne skal udføres på. Eks. Isamdora Duncan (1878 – 1927) Hendes opfattelse var, at der var for mange restriktioner for dansen, derfor smed hun sine korsetter og sko væk, og derfra udviklede hun en helt ny teknik.
I Begyndelsen af 1900-tallet i USA blev der dannet et nyt dansekompagni, af Ruth St. Denis og Ted Shawn. De dansede etniske former for ballet fx indianske og Spanske.

Jazz Ballet

Jazz var også på det tidspunkt dukket op, og den have ikke bare indflydelse på at danseren følte sig frigjort, men også dansen var frigjort. Regler og begrænsninger måtte vige for spontan livskraft, og folk begyndte at åbne sig mere for nye ideer.

Disco
Discoen udsprang fra New Yorks Bøssemiljø i begyndelsen af 1970-erne. Klubber som Sancyuray og The Loft eksperimenterede med den nye lyd. Disco var skabt for og af dansegulvet. Der var 2 ting som gjorde discoen populær, og det var klubben Studio 54 og filmen ”Saturday Night Fever”.
Allerede i begyndelsen af 1980-erne var folk trætte af discoen, og det hjalp heller ikke at alle forældrene begyndte til Disco dans. Disco i dag danses med mange spring som splitspring og andre tricks, f.eks. at gå ned i spagat, med hurtige trin imellem.

Hip Hop og Street dance.
Når man høre den tidlige hip hop musik får man ikke fornemmelsen af håbløshed, men Hip Hoppen var i begyndelsen en flugt fra virkeligheden.
Hip Hop blev danset på gadehjørnerne i Bronx, en bydel i New York . Det var i 1970-erne og i Bronx var folk meget fattige, de have store problemer med bander, stoffer, politikorruption, og stor arbejdsløshed blandt sorte unge. I andre folks øjne var de sorte unge ligegyldige og så gerne at de bare forsvandt fra bybilledet.

Da break dance kom til Danmark i 1983, fik drengene også lyst til at danse. Når man danser i Hip hop i dag til turneringerne, må man gerne tage elemter fra andre stilarter med, men det skal hovedsageligt være hip hop.

Mavedans
Mavedans har udviklet sig fra folkedansen Folkloren. For ca. 1500 år siden da islam blev den officielle religion i Egypten, blev flere koneri tilladt. Sheikerne begyndte at holde Harem, ogblandt disse kvinder udviklede danseformen sig gradvist til en mere afklædt dans, i det dansen skal fremhæve kvindens skønhed, og former.

Lige meget hvilken form for dans man danser, så er det vigtigste redskab kroppen, og musikken. Vi bevæger kroppen til den musik vi danser til, vi fortæller en form for historie igennem vores krop, vi kan udtrykke en følelse gennem vores dans, vi kan vise vores glæde, men også komme ud af en sorg igennem vores dans.

Hvis man vil vide mere om de forskellige danseformer, kan man søge på nettet, eller man kan læse forskellige bøger om dans: